Föreningen och fastigheten

 

Inventering Stockholms Stadsmuseum

Huset:

Fastigheten Odin 13 uppfördes 1905-06 efter ritningar av Dorph & Höög, Stockholms ledande arkitektbyrå 1900-1909. Victor Dorph och Anders Höög ritade under denna tid ca 200 bostadshus i en måttfull jugendstil, dessutom några solitärer som t ex St. Erikspalatset vid St. Eriksbron och Buttericks vid Drottninggatan. Vid Rörstrandsgatan, Odengatan, på Mosebacke Torg och i kvarteret mellan Ynglingagatan och Idungatan finns hus med den för byrån typiska sparsamma men smakfulla jugenddekoren. Vårt hus, som av Stadsmuséet klassificerats som "byggnad av större värde ur historisk, kulturhistorisk eller konstnärlig synpunkt" tillhör några av de bäst bevarade från Dorhp & Höögs produktion.

Föreningen:

Att huset är så välbevarat beror dels på att det blev kvar i ursprungligt skick fram till 1980 (utan centralvärme), dels på att ombyggnaden gjordes på ett lugnt och eftertänksamt sätt med stort inflytande av dem som bodde i huset. 1978 bildade merparten av hyresgästerna bostadsrättsföreningen Wotan* och köpte huset för 1,2 milj kr. Ombyggnaden (okt 1980 till febr 1982) kostade 10,5 milj kr och gjordes av Viktor Hansson AB med Artur Löwe som arkitekt. Flera hyresgäster medverkade aktivt och planerna visar hänsyn till det ursprungliga huset och detaljutformningen blev pietetsfull. De flesta av initivativtagarna har flyttat vidare och för oss som nu äger huset är det viktigt att förvalta traditionerna så att vårt hus alltid förblir en värdig boendemiljö och följer med i den värdestegring som välbelägna, välskötta bostadshus i innerstaden åtnjuter.

*Oden (eller Odin; på fornnordiska Óðinn; på tyska Wotan, Wuotan eller Wodan, besläktat med wütend, Woden, Goudan på lombardiska, alla dessa från urgermanskans Wōdanaz) är den äldste, störste och visaste av asagudarna i den nordiska mytologin. Han är också krigsgud, skaldekonstens gud och är den främste utövaren av sejdkonsten.